
Nasze tradycyjne Święta Bożego Narodzenia
Zbliżają się nam Święta Bożego Narodzenia, na które wielu z nas z pewnością nie może się doczekać. Czasy się zmieniają, i wydaje się, że dziś prawie każda rodzina ma swoje własne tradycje i rytuały. Nic dziwnego. Łączymy wszystkie szczegóły w zależności od tego, skąd pochodzimy i jak obchodziliśmy święta w domu. Być może zainspiruje Cię coś, co po prostu Ci się spodobało. Dzisiaj przedstawimy krótki przegląd polskich zwyczajów i tradycji bożonarodzeniowych, które mogą być dla Ciebie inspiracją - a kto wie, może w tym roku pójdziesz w kierunku, prawdziwych polskich Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie
Jak same słowa wskazują, Boże Narodzenie powstało w tradycji chrześcijańskiej jako święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to stała uroczystość liturgiczna przypadająca na 25 grudnia.

Adwent
Jest okresem przypominający oczekiwanie na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa, w naszym kraju tradycyjnie obchodzony jest cztery tygodnie przed świętami, do zmierzchu 24 grudnia. Do tego czasu, nie należy jednak urządzać głośnych i hucznych zabaw. No cóż, w tym roku zapewne spełnienie tej tradycji będzie nieco łatwiejsze, ponieważ wszelkie zabawy są zabronione…
Wieniec adwentowy, jest nieodłączną częścią tego okresu. Składa się z gałązek choinki w formie okręgu, na których umieszcza się 4 świece, symbolizujące 4 niedziele adwentu. Co niedzielę zapala się kolejną świecę. I świeca jest świecą pokoju, II wiary, III miłości, IV nadziei. Kiedyś trzeba było zbierać gałęzie drzewa iglastego i układać je w wieniec, dziś mamy więcej możliwości. Możesz nawet kupić sztuczny wieniec, który posłuży Ci przez kilka lat. A potem to od Ciebie zależy, jak go ozdobić.
I nie zapominajmy o najmłodszych: z adwentem kojarzone są również słodkie kalendarze adwentowe. Od 1 do 24 grudnia za każdym kwadracikiem chowa się czekoladka, która sprawi przyjemność. No dobrze, nie tylko dzieci mogą się z tego cieszyć!
Wieniec adwentowy, jest nieodłączną częścią tego okresu. Składa się z gałązek choinki w formie okręgu, na których umieszcza się 4 świece, symbolizujące 4 niedziele adwentu. Co niedzielę zapala się kolejną świecę. I świeca jest świecą pokoju, II wiary, III miłości, IV nadziei. Kiedyś trzeba było zbierać gałęzie drzewa iglastego i układać je w wieniec, dziś mamy więcej możliwości. Możesz nawet kupić sztuczny wieniec, który posłuży Ci przez kilka lat. A potem to od Ciebie zależy, jak go ozdobić.
I nie zapominajmy o najmłodszych: z adwentem kojarzone są również słodkie kalendarze adwentowe. Od 1 do 24 grudnia za każdym kwadracikiem chowa się czekoladka, która sprawi przyjemność. No dobrze, nie tylko dzieci mogą się z tego cieszyć!
Dekoracja świąteczna
Ponieważ nasi przodkowie nie znali nowoczesnych i syntetycznych materiałów, ozdoby choinkowe bazowały na tym, co ma do zaoferowania natura. Jeśli chcesz aby Twoje ozdoby świąteczne były tradycyjnie, sięgnij po drewniane i rzeźbione ozdoby, gałązki świerkowe i owoce. Najlepszą rolę odegrają czerwone jabłka, które można po prostu wyeksponować lub pozostawić aby wyschły i wykorzystać jako ozdobę na choinkę. Jabłka mogą być nawet używane jako cienkie świeczniki. Orzechy włoskie były częścią misek świątecznych ze słodkościami, i również znalazły swoje miejsce na choince. Były też ozdoby ze słomy i figurki kukurydziane. Przypomnijmy, że dawniej choinkę wieszało się u powały wierzchołkiem w dół. I jak, odważyłbyś się zrobić coś takiego?

Piekę, pieczesz, pieczemy
Jakie by było Boże Narodzenie bez pieczonych słodkich smakołyków? Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, czy imbiru chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. W wielu domach pieczenie ciasteczek odbywa się na około dwa tygodnie przed wigilią, dzięki temu pierniczki, mają czas aby zmięknąć i nabrać nieco charakteru. Ciasto ma tę zaletę, że jeśli przetrwa do świąt, może być częścią wystroju Twojego domu. Wystarczy piękny obrus, misa - i ułożone w stos ciasteczka mogą wyglądać naprawdę anielsko. Dodaj kilka orzechów włoskich i rozłóż gałązki! A bonusem jest pięknie pachnący dom.
Nakrycie stołu
Tradycyjny stół bożonarodzeniowy był bogaty pod względem ilości potraw - a przynajmniej bogatszy niż zwykle w ciągu roku. Obrus był skromny, ale funkcjonalny. Nie mogło zabraknąć najlepszego obrusu oraz najpiękniejszych zestawów obiadowych. Podstawą była świeca na stole. Jeśli w tym roku chciałbyś zjeść obiad w tradycyjnym stylu, spróbuj sięgnąć po odświętny biały lub czerwony obrus, możesz też wybrać kombinację, duży biały obrus + czerwony bieżnik pośrodku. Na stół należy postawić długą, wysokiej jakości świecę. Ozdobą mogą być gałązki, które można zawiązać sznurkiem i dodać kilka orzechów włoskich. Nie zapomnij o najlepszych zestawach obiadowych - przyszedł na nie odpowiedni czas.

Potrawy kiedyś i teraz
Chociaż kiedyś stół wigilijny zawsze był tym najlepszym i najcenniejszym podczas całego roku, w porównaniu do dzisiejszych czasów wyglądał skromnie. Cóż, to były czasy, ale nie zawsze wystarczające. Podstawą był opłatek, chleb, żur i karpiele oraz groch i gruszki. Natomiast w bogatszych rodzinach potrawy składały się z grzybów przygotowywanych na gęsto, fasoli z pęcakiem, klusek z masłem i makiem oraz polewki z suszonych owoców (śliwek, jabłek i gruszek). Przygotowane posiłki spożywano z jednej miski. Dania rybne początkowo znajdowały się jedynie w jadłospisie rybaków i bogatej szlachty, dopiero z upływem czasu stały się one nieodłącznym elementem każdej wieczerzy wigilijnej. Specjalnie na tę okazję pieczono chleb, którego ludzie na co dzień nie mieli.
Dziś oczywiście mamy szerszą gamę opcji i większy wybór, więc nasze stoły bożonarodzeniowe stały się połączeniem tego, co tradycyjne z tym, co po prostu nam przypadło do gustu. Obecnie jest prawdopodobnie niewiele rodzin, w których ktoś pogardziłby kapustą z grochem. Inni lubią delektować się smacznymi filetami rybnymi zamiast karpia, niektórzy nawet wybierają bardziej egzotyczne gatunki ryb. Już pierwszego dnia świąt trafiają na stół mięsne przysmaki - od steków po wędzoną szynkę, kaczkę z kapustą. Na naszej stronie internetowej znajdziesz również najlepsze inspiracje różnych przepisów.
Niezależnie od tego, czy podążasz za tradycjami, czy wybierasz bardziej nowoczesne przepisy, nie zapomnij o jednym - kolacja wigilijna zaczyna się od pierwszej gwiazdki!
Dziś oczywiście mamy szerszą gamę opcji i większy wybór, więc nasze stoły bożonarodzeniowe stały się połączeniem tego, co tradycyjne z tym, co po prostu nam przypadło do gustu. Obecnie jest prawdopodobnie niewiele rodzin, w których ktoś pogardziłby kapustą z grochem. Inni lubią delektować się smacznymi filetami rybnymi zamiast karpia, niektórzy nawet wybierają bardziej egzotyczne gatunki ryb. Już pierwszego dnia świąt trafiają na stół mięsne przysmaki - od steków po wędzoną szynkę, kaczkę z kapustą. Na naszej stronie internetowej znajdziesz również najlepsze inspiracje różnych przepisów.
Niezależnie od tego, czy podążasz za tradycjami, czy wybierasz bardziej nowoczesne przepisy, nie zapomnij o jednym - kolacja wigilijna zaczyna się od pierwszej gwiazdki!

Mogłoby Cię zainteresować
Abschnitt überspringen
Najnowsze trendy
Zainspiruj się!Porady i triki, DIY
Zainspiruj się!Przepisy
Zainspiruj się!Porady mömax
Zainspiruj się!