Serowa choinka

Serowa choinka

Ta choinka nie ma igieł ani nawet gałązek. Zamiast tego jest wypełniona pyszną mozzarellą i posypana ziołami. Wprowadź różnorodność podczas swoich świąt i upiecz coś nowego dla siebie i swojej rodziny. Zadowolone również będą Twoje kubki smakowe.

Dzięki temu, Twój przepis pozostanie w pamięci, podczas długich zimowych wieczorów w gronie rodziny i przyjaciół.

Co będziemy potrzebować:

  • 1 drożdże
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 opakowania mini mozzarelli
  • 1 jajko
  • startą mozzarellę
  • świeżą pietruszkę
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczkę przyprawy ziołowej

I tak zrobimy naszą choinkę:

Na początek przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, tak jak na chleb. Do pojemnika z wodą dodaję, cukier i drożdże, które muszą dobrze się rozpuścić.
Następnie dołożymy mąkę, sól i oliwę z oliwek. Potem należy dokładnie wymieszać ciasto. Jeśli stwierdzisz, że ciasto nadal się klei, po prostu dodaj mąkę.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy go na 32 części, z których formujemy kulki. Do każdej kulki włóż jedną mini mozzarellę. Upewnij się, że kulka jest prawidłowo zlepionaa. Zapobiegnie to wyciekaniu smacznego sera podczas pieczenia.
Jeśli już mamy napełnione wszystkie kulki, połóż je na blasze, na papierze do pieczenia. Ułóż je w kształcie choinki. Tak jak ja na zdjęciu.

Włącz piekarnik i poczekaj, aż się nagrzeje. W dalszej kolejności posmaruj je ubitym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, posyp choinkę startą mozzarellą i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i rozpuść masło. Możesz użyć zwykłego lub ziołowego. Choinkę natrzyj masłem z ziołami, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Nasz przysmak jest gotowy.

Wskazówka: Choinkę można też posmarować czosnkiem lub podawać z różnymi sosami. Do wszystkiego będzie świetnie smakować.