Abschnitt überspringen

Dyniowe chili - w prosty sposób zrób sam

Jesień to dla mnie zdecydowanie czas dyniowy. Dynia jest nie tylko niskokaloryczna, ale także naprawdę zdrowa. To prawdziwa bomba witaminowa, która zapewni piękną skórę, mocne nerwy i dobry układ odpornościowy.

Więc pamiętaj, aby to zrobić.

Oprócz „ciasteczek śniadaniowych z dynią i żurawiną , chciałam spróbować urozmaiconego przepisu i trafiłam na dyniowe chili. I muszę powiedzieć - to szaleństwo. Nie mogę się przestać nim cieszyć.

Co potrzebujemy na dyniowe chili ( porcja na 4-6 osób):

  • 1 hokkaido (ok. 1 kg)
  • 3 czerwone cebule
  • 1 pęczek oregano lub suszonego oregano
  • 4 papryczki chili
  • 2 małe puszki fasoli
  • 2 małe puszki kukurydzy
  • 6 łyżek oleju
  • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki kminu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 puszki pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 250 g śmietanki

Jak przygotować dyniowe chili:

Najpierw obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz świeżego oregano, umyj je, wysusz i wytrzyj liście. Drobno posiekaj papryczki chili i, jeśli to konieczne, usuń pestki (jeśli nie chcesz, aby potrawa była zbyt ostre). Umyj dynię, przekrój na pół, łyżką usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Odcedź fasolę i kukurydzę.
Kiedy wszystko jest pokrojone, możemy zacząć. Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj kostki dyni i smaż przez około 3-5 minut. Dodaj cebulę, chilli, cukier, kmin, oregano i przecier pomidorowy i smaż przez kolejne 5-10 minut.

Następnie dodaj pomidory i smaż pod przykryciem przez około 30 minut.
Po 30 minutach dodaj kukurydzę, fasolę, sól i pieprz i ponownie zagotuj. Nasze chili dyniowe jest gotowe.
Na koniec możesz dodać polewę. Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną i startą skórką z cytryny. Dyniowe chili podawaj z polewą .

Masz ochotę?