Ognisty dżem pomidorowy

Ognisty dżem pomidorowy

Pomidory, zwykle jemy w postaci surowej, ale ja chciałam zrobić coś zupełnie innego i interesującego. Postanowiłam więc przygotować dżem pomidorowy z cebulą i bazylią. Jest doskonały w smaku i nadaje się także jako sos do różnych potraw lub po prostu do kanapek. W połączeniu z serem… jest delikatny.
Abschnitt überspringen

Co będziemy potrzebować:

  • 1 pęczek bazylii
  • 1-2 papryczki chili
  • 500 g cukru żelującego w stosunku 2:1
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe cebule
  • przyprawy do smaku
  • słoiki
Produkty potrzebne do wykonania ognistego dżemu pomidorowego

Wykonanie:

Na początek obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Smaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie pokrój umyte pomidory w kostkę i razem z cukrem żelującym, posiekaną papryką chili, solą, pieprzem, i podsmażoną cebulą zagotuj.
Gotuj przez około 10 minut, dodaj oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. Mieszankę należy dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie przelać do słoików.
Słoiki dobrze zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu. W ten sposób możemy cieszyć się korzenno-słodkim smakiem lata i zimy!
Wykonanie 5