
Ognisty dżem pomidorowy
Pomidory, zwykle jemy w postaci surowej, ale ja chciałam zrobić coś zupełnie innego i interesującego. Postanowiłam więc przygotować dżem pomidorowy z cebulą i bazylią. Jest doskonały w smaku i nadaje się także jako sos do różnych potraw lub po prostu do kanapek. W połączeniu z serem… jest delikatny.
Abschnitt überspringen
Co będziemy potrzebować:
- 1 pęczek bazylii
- 1-2 papryczki chili
- 500 g cukru żelującego w stosunku 2:1
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg pomidorów
- 2 małe cebule
- przyprawy do smaku
- słoiki

Wykonanie:
Na początek obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Smaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie pokrój umyte pomidory w kostkę i razem z cukrem żelującym, posiekaną papryką chili, solą, pieprzem, i podsmażoną cebulą zagotuj.
Gotuj przez około 10 minut, dodaj oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. Mieszankę należy dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie przelać do słoików.
Słoiki dobrze zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu. W ten sposób możemy cieszyć się korzenno-słodkim smakiem lata i zimy!

Abschnitt überspringen
Najnowsze trendy
Zainspiruj się!Porady i triki, DIY
Zainspiruj się!Przepisy
Zainspiruj się!Porady mömax
Zainspiruj się!